Przedstawiam Wam wspaniały a przede wszystkim prosty przepis na babeczki z nadzieniem czekoladowym :)
Produkty
suche:
2 szkl.maki
2/3 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
mokre
1 szkl. mleka
80 gram oleju ok. 1/3 szkl.oleju
2 jajka
Do babeczek dodałam tabliczkę mlecznej czekolady
Do miski wsypujemy najpierw produkty suche
- 2 szkl.mąki i 2/3 szkl. cukru
- proszek do pieczenia i cukier wanilinowy
Kolejno dodajemy produkty mokre
- mleko
- olej
- jajka
Całość mieszamy łyżką.
Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Siekam czekoladę na drobne kawałki, wówczas lepiej roztopi się w środku.
Gotowe ciasto przelewam do foremek do 2/3 wysokości.
Na środek wkładam parę kosteczek czekolady
Rada
Lepiej delikatnie wcisnąć czekoladę w ciasto,aby nie wypływała na wierzch-grozi przypaleniu.
Całość ląduje w piekarniku na około 20 minut na 180 stopni. Fajnie wyglądają jak cytrynki :D
Babeczki są bajecznie pyszne i znikają tego samego dnia.
Można zrobić również wersję mega czekoladową, wówczas dorzucamy dwie łyżki kakao do suchej części :)
Z takiej ilości wychodzi mi około 20 babeczek :)
Candy P.-muffinożerca!