Czasami mamy ochotę na fast food w wersji home made. Osobiście nie przepadam za kupnymi hamburgerami,hot-dogami,pitami itp. Alee,domowy przyrządzony hamburger ma o tyle przewagę nad kupnym,że wiemy z czego i jak został przyrządzony. Najważniejszym i kluczowym elementem jest mięso. To ono nadaje charakter i smak całej potrawie. Może to być mięso mielone-wieprzowe,wołowe,mieszane bądź drobiowe. Na kolejne składki składają się świeże warzywa,sos i bułka. Jako, że dbam o linie wybrałam opcję z bułką razową,mięsem drobiowym i ręcznie wykonanym sosem.
- bułka (może być kajzerka,razowa bądź specjalna hamburgerowa)
- odrobina bułki tartej
- jajko
WARZYWA(kto,co lubi)
- sałata
- ogórek
- pomidor
- cebula
SOS
- jogurt naturalny/majonez
- ketchup
- majonez
- sól i pieprz
Do miseczki przekładam mięso,dodaje posiekaną drobno cebulę, jajko, odrobinę bułki tartej i parę pomidorów w zalewie/ketchup(mięso będą bardziej soczyste) oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki,aby przeszły smaki.
W między czasie przygotowuje warzywa- myję i kroje
Przygotowuje sos(im więcej hamburgerów,tym więcej składników) Po 3 łyżeczki jogurtu naturalnego/majonez,musztarda, ketchup i przyprawy do smaku. Najlepszy sos jaki jadłam! Idealny do tortilli,gyrosa,pizzy lub frytek.
Po około 10 minutach wyciągam mięso z lodówki,formuje kotlety,aby wielkością pasowały do bułki i smażę na patelni grillowej, na kapce oleju.
Kiedy mięso będzie już prawie usmażone, na drugiej patelni układam rozkrojone bułki do wewnątrz by nabrały chrupkości od środka i były ciepłe.
Na gotowe połówki bułki nakładam sos.
Kolejno, usmażone mięso i ostatnią warstwę sosu. Na to porcję warzyw.
Całość zamykam i przebijam szpatułką do szaszłyków. Niebo w gębie! Szybko,prosto i smacznie :)
Facebook - http://www.facebook.com/pages/Candy-P/198422010203541
ale apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuń