sobota, 29 września 2012

Makaron zapiekany pod beszamelem

Dziś przedstawię Wam wspaniały przepis, który podglądnęłam w programie Pyszne 25 :)

Uwielbiasz makarony, smak lasagny i spagetti? Ten przepis jest dla Ciebie. Idealne danie dla całej rodziny :)
14.png
Składniki:
200 g makaronu kokardki 
200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
400 ml przecieru pomidorowego 
tymianek 
oregano 
Sos beszamelowy:
25 g (niecałe dwie łyżki) masła 
25 g mąki 
400 ml mleka 
sól, pieprz 
szczypta gałki muszkatołowej 
50 g tartego parmezanu lub sera żółtego 
          Zabieramy się za przyrządzanie
Odmierzam 200 gram makaronu. U mnie są kokardki i świderki. Gotuje 7 minut, aby były al dente.

1.png
Kroimy cebulę i czosnek na drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
2.png
Kiedy cebula się zeszkli,
5.png
wrzucamy mięso mielone.Smażmy do momentu,aż zmieni kolor i doprawiamy do smaku.
6.png8.png
Następnie dodaje sos pomidorowy.
7.png
Gotuje kolejne 2 minuty i doprawiam do smaku.
9.png
Sos beszamelowy
Na roztopione 2 łyżki masła

11.png
 dodaje 2 łyżki mąki
22.png
 Powstaję tradycyjna zasmażka
33.png
Kolejno dolewam po trochę(z 400 ml) mleka i roztrzepuję na gładką konsystencje
44.png
Doprawiam solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową
55.png
W naczyniu żaroodporny układam kolejno sos beszamelowy,makaron,sos beszamelowy,sos mięsny,sos beszamelowy i ser. 

Całośc ląduje w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15 minut.
45.png
Niebo w gębie. Smak beszamelu z sosem pomidorowym do tego makaron i ciągnący się ser. Nie do opisania.Koniecznie wypróbuj :)
14.png
Dajcie znać jak Wam wyszło :)


Pozdrawiam,
Candy P.

4 komentarze: