sobota, 22 lutego 2014

Home made/Hamburger

Cześć Kochani, 

Czasami mamy ochotę na fast food w wersji home made. Osobiście nie przepadam za kupnymi hamburgerami,hot-dogami,pitami itp. Alee,domowy przyrządzony hamburger ma o tyle przewagę nad kupnym,że wiemy z czego i jak został przyrządzony. Najważniejszym i kluczowym elementem jest mięso. To ono nadaje charakter i smak całej potrawie. Może to być mięso mielone-wieprzowe,wołowe,mieszane bądź drobiowe. Na kolejne składki składają się świeże warzywa,sos i bułka. Jako, że dbam o linie wybrałam opcję z bułką razową,mięsem drobiowym i ręcznie wykonanym sosem. 



- 400 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe,zmielone w domu) 
- bułka (może być kajzerka,razowa bądź specjalna hamburgerowa) 
- odrobina bułki tartej 
- jajko 

WARZYWA(kto,co lubi) 
- sałata 
- ogórek 
- pomidor 
- cebula 

SOS 
- jogurt naturalny/majonez 
- ketchup 
- majonez 
- sól i pieprz 

Do miseczki przekładam mięso,dodaje posiekaną drobno cebulę, jajko, odrobinę bułki tartej i parę pomidorów w zalewie/ketchup(mięso będą bardziej soczyste) oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki,aby przeszły smaki. 

W między czasie przygotowuje warzywa- myję i kroje 
Przygotowuje sos(im więcej hamburgerów,tym więcej składników) Po 3 łyżeczki jogurtu naturalnego/majonez,musztarda, ketchup i przyprawy do smaku. Najlepszy sos jaki jadłam! Idealny do tortilli,gyrosa,pizzy lub frytek. 
Po około 10 minutach wyciągam mięso z lodówki,formuje kotlety,aby wielkością pasowały do bułki i smażę na patelni grillowej, na kapce oleju. 
Kiedy mięso będzie już prawie usmażone, na drugiej patelni układam rozkrojone bułki do wewnątrz by nabrały chrupkości od środka i były ciepłe. 
Na gotowe połówki bułki nakładam sos. 
Kolejno, usmażone mięso i ostatnią warstwę sosu. Na to porcję warzyw. 
Całość zamykam i przebijam szpatułką do szaszłyków. Niebo w gębie! Szybko,prosto i smacznie :) 

Pingercandypee.pinger.pl
Facebook http://www.facebook.com/pages/Candy-P/198422010203541

1 komentarz: