środa, 26 marca 2014

Masło orzechowe / przepis

                                                   Głównym tematem tego wpisu będą zdrowe tłuszcze
                                                Masło orzechowe-czy warto włączyć je do swojej diety? 
                                                     Jeśli tak to jakie wybrać? Kupić, czy zrobić w domu? 
Prawidłowa, zdrowa i odpowiednio skomponowana dieta zawiera odpowiednie proporcje węglowodanów, białek i tłuszczu. Wiele osób na diecie unika tłuszczów, uważając, że są na tyle kaloryczne,że warto je wyeliminować. Jest to ogromny błąd. Tłuszcze odpowiadają za źródło energii.Chronią przed zimnem i umożliwiają transport witaminy A, D, E i K. Są potrzebne do produkcji rożnych enzymów i hormonów, stanowią klucz do wielu przemian metabolicznych. Wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu. 
Chronią przed zimnem i umożliwiają transport witaminy A, D, E i K. Są potrzebne do produkcji rożnych enzymów i hormonów, stanowią klucz do wielu przemian metabolicznych. Wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu. 

Głównym źródłem tłuszczu w zdrowej diecie powinny stanowić naturalne źródła tego składnika czyli między innymi orzechy, pestki, nasiona, oliwki, avocado.
Łyżeczka masła orzechowego ma ok. 70 kalorii, niewielką ilość błonnika, węglowodanów oraz białka, za to sporo tłuszczu – w 10 gramach jest prawie 7 gramów. Tłuszcze te to tłuszcze roślinne, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6.W maśle znajdziemy też witaminy oraz pierwiastki – witaminę E (to silny antyoksydant) i z grupy B, a także fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź. Fistaszki zawierają sporo kwasu foliowego (witamina B9), są więc polecane kobietom w ciąży. Uwaga masła sklepowe mogą zawierać tłuszcze trans(utwardzonych tłuszczów roślinnych)Dlatego czytajcie etykiety,ale o tym w dalszej części. 
                                              Polecam zrobić takie masło samemu w domu... 
Składniki
-400 g(2 szklanki) prażonych niesolonych orzeszków ziemnych(np. Akardo z Biedronki). 
-odrobina soli, jeśli orzechy są bez soli 

Można dać 200 g orzechów solonych i 200 g niesolonych. Jeśli nie znajdziesz orzeszków prażonych, to wystarczy je chwilę podprażyć. 

Jeśli mamy ochotę na odmianę to można dodać kakao/cynamon :) 

1.Orzechy przesypujemy do malaksera/blendera, miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ja wrzuciłam do Thermomixa(1 min. 10 obrotów), Jeśli chcemy mieć kawałki orzechów to po paru chwilach miksowania odłożyć część(na koniec dodać do całości) 
2.Po paru minutach orzechy puszczają olej. Warto zatrzymać urządzenie miksujące,aby zebrać orzechy z boków. 
I gotowe! Mamy masło bez żadnych ulepszaczy, cukru i tłuszczów trans. Mi wyszedł cały słoik,około 350 g. Takie masło można przechowywać miesiąc z lodówce :)  Cena-około 6 zł 
Masło orzechowe powinno mieć min. 90% orzechów. Im krótszy skład tym lepiej. Najważniejsze,by nie miało szkodliwych tłuszczy trans oraz tłuszczu roślinnych. Dobrze by nie zawierało soli i cukru. Aczkolwiek to już kwestia tego,jak kto lubi. Bo nie każdemu smakuje bez soli/cukru. 
                                   Etykieta słynnego masła orzechowego. A w nim: 
81% orzechów(mało), ale ten poziom uzupełniono z kolei tłuszczem roślinnym, smak wzmocniono glukozom i ten nieszczęsny tłuszcz trans. Skład nie zachęca. Masło firmy Sante. 
Kolejno masło ma już 95 % orzechów, zawiera olej roślinny(ale mniej niż poprzednik), wzmocniony smak solą i cukrem. To masło uważa się za jedno z lepszych. Dostępne w Lidlu na akcjach tematycznych. 
Dlatego warto czytać etykiety wszystkich produktów. Pamiętajcie,że im dany składnik wyżej tym go więcej.

                                                  A Wy z czym jecie masło orzechowe?  :)

Pinger - candypee.pinger.pl
Facebook http://www.facebook.com/pages/Candy-P/198422010203541 
Pozdrawiam, 
Candy P.

1 komentarz:

  1. mmm... najlepsze z waflami ryżowymi lub bananem

    OdpowiedzUsuń