Dziś przedstawię Wam wspaniały przepis, który podglądnęłam w programie Pyszne 25 :)
Uwielbiasz makarony, smak lasagny i spagetti? Ten przepis jest dla Ciebie. Idealne danie dla całej rodziny :)
Składniki:
200 g makaronu kokardki
200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 ml przecieru pomidorowego
tymianek
oregano
Sos beszamelowy:
25 g (niecałe dwie łyżki) masła
25 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 g tartego parmezanu lub sera żółtego
Zabieramy się za przyrządzanie
Odmierzam 200 gram makaronu. U mnie są kokardki i świderki. Gotuje 7 minut, aby były al dente.
Kroimy cebulę i czosnek na drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
Kiedy cebula się zeszkli,
wrzucamy mięso mielone.Smażmy do momentu,aż zmieni kolor i doprawiamy do smaku.
Następnie dodaje sos pomidorowy.
Gotuje kolejne 2 minuty i doprawiam do smaku.
Sos beszamelowy
Na roztopione 2 łyżki masła
dodaje 2 łyżki mąki
Powstaję tradycyjna zasmażka
Kolejno dolewam po trochę(z 400 ml) mleka i roztrzepuję na gładką konsystencje
Doprawiam solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową
W naczyniu żaroodporny układam kolejno sos beszamelowy,makaron,sos beszamelowy,sos mięsny,sos beszamelowy i ser.
Całośc ląduje w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15 minut.
Niebo w gębie. Smak beszamelu z sosem pomidorowym do tego makaron i ciągnący się ser. Nie do opisania.Koniecznie wypróbuj :)
Dajcie znać jak Wam wyszło :)
Pozdrawiam,
Candy P.
o rany, uwielbiam! I chyba wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńale to pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTen przepis to chyba zachowam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!!!
OdpowiedzUsuń